Tuesday, August 4, 2009

Contohi Luqman Al-Hakim Dalam Mendidik Anak

Seorang Muslim sewajarnya menjadikan kampung akhirat sebagai matlamat utama. Jangan kita hanya meletakkan dunia dan gemerlapannya di lubuk hati. Dunia hanya sebagai batu loncatan untuk mencapai nikmat syurga yang abadi. Justeru, janganlah kita hanya duduk bersantai menanti waktu berlalu apalagi ditipu ilusi dunia.

Firman Allah yang bermaksud, "Ketahuilah, bahwa sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah-megah antara kamu serta berbangga-banggaan tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani; kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat (nanti) ada azab yang keras dan keampunan dari Allah serta keredaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu". (Al-Hadid: 20)

Ibnu Kathir berkata, Allah membuat misalan di dunia sebagai keindahan yang fana dan nikmat yang akan sirna, iaitu seperti tanaman yang disiram hujan selepas kemarau panjang sehingga tumbuhlah tanaman yang menakjubkan petani, seperti takjubnya orang kafir terhadap dunia. Namun tidak lama kemudian tanaman-tanaman tersebut menguning dan akhirnya kering dan hancur. Perbandingan ini mengisyaratkan bahawa dunia akan hancur dan digantikan oleh akhirat. Lalu Allah mengingatkan tentangnya dan menganjurkan kita berbuat baik. Sesungguhnya pendidikan anak-anak termasuk salah satu daripada unsur keluarga.

Pendidikan dapat menyelamatkan diri kita di dunia dan akhirat. Anak-anak bagi ibu bapa adalah penyeri rumah tangga yang amat menyenangkan.
Selain itu, anak adalah amanah Allah kepada ibu bapa. Sebab itu, mereka tidak boleh disia-siakan. Anak dilahirkan dalam keadaan fitrah. Wajib bagi orang tua menentukan supaya mereka tidak menyimpang daripada jalan lurus di dalam Islam. Selain itu, anak yang soleh menjadi pelaburan kepada para ibu bapa.

Tuntutan ini bertepatan dengan firman Allah yang bermaksud, "Hai orang yang beriman, peliharalah diri kamu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah dari manusia dan batu... (At-Tahrim: 6)
Oleh yang demikian, hendaknya para ibu bapa jangan mensia-siakan umur muda anak-anak mereka. Sebaliknya, berusaha ke arah menjadikan mereka hamba Allah yang taat. Bak kata pepatah, 'melentur buluh biar dari rebungnya'.

Pengawasan


Jangan biarkan anak-anak tanpa pengawasan terhadap bacaan yang mereka gemar, apa yang mereka
suka saksikan dan aktiviti yang mereka sertai. Kelalaian dalam hal ini bererti mensia-siakan amanah Allah. Ingatlah akibat yang akan menimpa kita dan keluarga jika mensia-siakan agama. Nerakalah balasan bagi orang yang lalai menunaikan kewajipan kepada Yang Maha Esa.

Balasan seksa neraka Allah dinyatakan menerusi firman-Nya yang bermaksud, "Setiap kali kulit mereka hangus, kami ganti kulit mereka dengan yang lain supaya mereka merasakan azabnya". (An-Nisa': 56)
Azab neraka yang paling ringan pun amat menyakitkan. Rasulullah saw bersabda yang maksudnya, "Penduduk negara yang paling azabnya ialah Abu Talib. Dia memakai dua terompah dari api neraka (yang akibatnya) otak mendidih kerananya". (Muttafaqun alaih)

Menyedari hakikat ini, berikanlah perhatian terhadap tarbiyatul aulad iaitu proses pendidikan anak kita. Al-Quran telah mengulas hal ini menerusi kisah Luqman yang menasihati anaknya. Ia boleh kita teliti dalam ayat 12 hingga 19 surah Luqman.
Dalam surah tersebut, Luqman mula mengajar anaknya dengan menanam kalimat tauhid yang hakikatnya memurnikan ibadat hanya untuk Allah SWT sahaja.

Ini dilanjutkan dengan kewajipan berbakti dan taat kepada ibu bapa selama mana ia tidak menyalahi syariat.
Wasiat berikutnya adalah berkaitan penyemaian keyakinan tentang hari pembalasan, kewajipan menegakkan solat. Seterusnya, amar makruf nahi munkar yang berperanan sebagai faktor penting untuk memperbaiki umat. Luqman juga menyentuh tentang sikap sabar dalam pelaksanannya dan mengalih perhatian kepada adab-adab seharian yang tinggi. Antaranya, larangan memalingkan muka ketika berkomunikasi dengan orang lain kerana ia mencerminkan sikap takbur.

Beliau turut melarang anaknya berjalan dengan bongkak dan sewenang-wenangnya di muka bumi. Sebabnya, Allah tidak menyukai orang yang sombong.
Sebaliknya, anaknya diajar berjalan dengan sedang- tidak terlalu lambat atau terlalu cepat. Nasihat Luqman yang terakhir pula berkait erat dengan perintah merendahkan suara dan tidak berlebih-lebihan dalam berbicara.

Kisah di atas dapat dijadikan tauladan kepada semua pemimpin keluarga. Sesungguhnya keperluan seorang anak terdapat ilmu dan pengetahuan adalah lebih mustahak berbanding yang lain. Jangan pula ibu bapa hanya sekadar mencurahkan kemewahan fizikal semata-mata tanpa diseimbangkan dengan keperluan ukhrawi. Ini bagi menentukan anak-anak menjadi orang yang berguna dan berjaya di dunia dan akhirat.

Oleh: Hashim Ahmad
Sumber: serikasih.blogspot

12 comments:

 1. thanks for the info..
  kadang kala mmg saya rasa bersalah klu abaikan dia membaca tanpa pengawasan.tp biasala kadang kala sibuk :P...
  kalau seboleh2 nya kita sbgai ibu nak buat terbaik untuk mereka kan..amin

  ReplyDelete
 2. syahadah,
  Ya betul tu, akak setuju. Kita sebagai org tua sentiasa mahukan yg terbaik utk anak2. So, kalau kita nak anak2 jadi insan terbaik, kite pon kenela jadi role model terbaik ;) *pesan utk diri sendiri*.

  ReplyDelete
 3. info yg sgt baik untuk renungan bersama..
  kdg2 kita alpa jugak, dan perlu ada org tuk ingatkan..
  teruskan la letakkan info2 yg baerguna cenggini..yek!

  ReplyDelete
 4. salam sobat,,bagus nich,,sebagai pelajaran , agar para orang tua selalu mengajarkan yang baik dan patut dicontoh untuk anak-anaknya.

  ReplyDelete
 5. mamalieyna,
  Ya, betul. Sama-samalah kita berpesan2 kepada kebaikan, berpesan2 dengan kesabaran, Insya-Allah ;)

  NURA,
  Iya deh. Ibubapa adalah contoh terbaik untuk anak-anak, makanya kita juga harus usaha untuk jadi yang terbaik ;)

  ReplyDelete
 6. thanks kak...ingatka kite :)

  terngganu part dah bis blum? hehe

  ReplyDelete
 7. salam kak...insap dah nihhh....hu hu hu... Anak2 la satu2nya anugerah yang amat berharga.... Bayang kan ramai lagi yang nakkan anak tapi tak dapat anak...

  ReplyDelete
 8. Ummi Salsabila,
  Hehehehhe, stok gambo bnyk lagi nih, tapi malas plak nak tepek. Nanti rajin la yee ;).

  alimaz,
  Ha'ah ..... betul tu dik. Anak2 ni anugerah yg sangat berharga.

  ReplyDelete
 9. Its a good story....leh jadikan panduan hidup...

  ReplyDelete
 10. http://akupunyercerita.blogspot.com/2009/08/contohi-luqman-al-hakim-dalam-mendidik.html#comment-form

  ReplyDelete
 11. Thanks for the info... Boleh dijadikan panduan dan peringatan untuk kita :)

  ReplyDelete
 12. Ann,
  Ya ... sama-sama kita renung dan fikirkan :)

  UmmiKhayra,
  Moga sama-sama dapat manfaat, Insya-Allah ;)

  ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin

Jantung Hatiku .....

Lilypie - Personal pictureLilypie

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers