Tuesday, July 21, 2009

Petua Untuk Kaum Ibu

Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah. ('Abqaro' ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.

Caranya:
Lepas solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Niat dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan rumahtangga.


Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:


(35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,

(36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara
(yang tidak pernah disentuh),
(37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,

(38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.

InsyaAllah...kita hanya berusaha dan Allah swt yg akan tentukan....


Petua dari: Dr. Fatimah Az-Zahra

Sumber: 2dancingprincess.blogspot.com

13 comments:

  1. baguslah doa ni...i copy yer...tq for sharing...hehe

    ReplyDelete
  2. salam....insyallah akan saya amalkan untuk keluarga tercinta....semoga kakak dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan dipanjangkan jodoh ke akhir hayat....

    ReplyDelete
  3. POSH76,
    Sila le ... x kene bayo pon. Moga sama-sama dpt manfaat, Insya-Allah ;)

    alimaz,
    Amin .... amin ya Allah.
    p/s : Kalau boleh dipanjangkan jodoh hingga ke syurga, Insya-Allah ;D

    ReplyDelete
  4. Salam

    saya copy paste yea. Trima kasih berkongsi

    ReplyDelete
  5. salam,

    dikk tq untuk info yang sangat berguna

    ReplyDelete
  6. ayat ni bagus. My mum dah lama amalkan. Me belum jadi amalan lagi tapi my daug kat hostel will read this tiap2 mlm beramai2 dgn kawan2 sblm tidur.

    ReplyDelete
  7. Mama Adib,
    Copy la .... silakan :).

    Shibam Jelita,
    Sesama. Moh le amalkan bersama-sama, utk kebahagiaan rumahtangga, hiksss.

    ME,
    Surah ni adalah amalan baginda saw. Baginda tidak akan masuk tidur selagi tidak membaca surah Al-Waqiah ni.

    ReplyDelete
  8. Sy baru tau ni..thanks ya..nak jadikan amalan mulai skrg..moga2 rumahtangga akan lebih bahagia..:-)

    ReplyDelete
  9. Huk aloh .. x prasa le pulok. Ak cik abe lom log out. Sori yee ;) .. hehehehe

    ReplyDelete
  10. bagus ni.
    nanti aida sebar kan...

    ReplyDelete
  11. bagus perkongsian ni.. mekasih.. suka tips yg mcm ni... :D

    ReplyDelete
  12. adianiez AIDA,
    Ha'ah ... pakat2 le bagitau kat kengkawan. Moga sama-sama dapat manfaat, Insya-Allah ;)

    kakyong,
    sesama kak. :)

    ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin

Jantung Hatiku .....

Lilypie - Personal pictureLilypie

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers